b SDG MONTAJ Rimk Construction HTML Template
Dünyanın en büyük inşaat projeleri

Dünyanın en büyük inşaat projeleri

  • 06.07.2021 18:24

Business Insider tarafından hazırlanan listede, 2035 yılı itibarıyla dünyanın en büyük şehirlerini bambaşka bir çehreye büründürecek milyarlarca dolarlık projelere yer verildi. İstanbul da bir projesiyle kendine yer buldu.

Tod Town – Şangay (Çin) 1.5 milyar dolar

2014 yılında başlayan proje şehrin Minhang bölgesinde yapılacak ve çok amaçlı kullanıma göre planlanmış. Todtown içerisinde 1000 apartman, 130 bin metrekarelik alışveriş merkezi, 150 bin metrelik ofis alanı, 60 bin metrekarelik perakende alanı ve kültür merkezi de yapılıyor. 2020 yılında tamamlanması beklenen projeyle bölgeye yeşil dokusunun da kazandırılması planlanıyor. Dev tesisi Alman Goettsch Partners ve Hong Konglu Lead 8 tasarladı.

Yeni Kahire Projesi – Kahire (Mısır) 45 milyar dolar

Kahire merkezinin doğusunda kurulacak yeni şehirde 21 ayrı yaşam alanı olacak. Yeni Kahire’nin yaklaşık 5 milyon kişiye ev sahipliği yapması bekleniyor. 700 kilometrekarelik büyüklüğüyle dünyanın en kapsamlı proje şehirlerinden biri olan yatırımda 1250 cami ve kilise, 2000 okul, 600 hastane ve sağlık ocağı da yer alacak. 2015 yılında inşaatına başlanan projenin 2022 yılında tamamlanması öngörülüyor. Mısır Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Madbouly proje maliyetinin 45 milyar dolar olduğunu, bunun 20 milyar dolarının Çin finansmanıyla karşılanacağını açıklamıştı.

Europa City – Paris (Fransa) 3,4 milyar dolar

Paris’in kuzeyinde yapımı devam eden proje toplam 800 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. 2024 yılı itibarıyla inşaatın bitmesi bekleniyor. Google’ın kampüsünü de yapan Danimarkalı Bjorke Ingels isimli firmanın tasarladığı projede konut, iş, alışveriş alanlarının yanı sıra yapay bir kayak alanı, golf parkuru ve toplu taşıma sistemi de olacak. Triangle de Gonesse ismindeki kırsal bir alanda inşaatına başlanan projeyle taşra ve kırsal bağlanarak nüfus yoğunluğunun dağıtılması planlanıyor.

Europa City – Berlin (Almanya)

Almanya’da kentsel dönüşüm projesinin 2025 yılında tamamlanması planlanıyor. 400 bin metrekare alana kurulacak Europa City içerisinde mesire alanı, okul, meydan ve çeşitli yapılar bulunacak. 2014 yılında yapımına start verilen projenin maliyeti resmi olarak açıklanmadı.

Dünya Ticaret Merkezi Alanı Projesi – New York (ABD) 10 Milyar dolar

11 Eylül saldırılarından sonra 65 bin metrekarelik alanın yeniden yapılandırılmasına karar verilmişti. Yıkılan İkiz Kuleler yerine, 546 metrelik yüksekliğiyle şehrin en uzun binası olan Özgürlük Kulesi’nin yanı sıra, 11 ticaret merkezi daha yapıldı. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin isminin yazılı olduğu dev bir havuzun yanındaki 9/11 anıtı ve müze de yapımı tamamlananlardan. 2020 yılı sonlarında bölgede 3 yeni plaza, bir kilise ve bir de performans sanatları merkezi bitmiş olacak.

Newhall Ranch – Los Angeles (ABD) 14 milyar dolar

Newhall Ranch Los Angeles’taki Santa Clarita vadisinde yapılması düşünülen bir konut projesi. İlk kez 1994 yılında teklif edilen proje, eko sistemi bozacağı gerekçesiyle bir türlü faaliyete geçirilemiyordu. Projenin amacı fırlayan emlak fiyatları nedeniyle artan gettolaşmanın önüne geçmek ve Los Angeles sakinlerini uygun fiyatlarla konut sahibi yapmaktı. Şehirde 500 bin konut açığı bulunuyor. Santa Clarita Vadisi’nde toplam 21 bin 500 yeni hane oluşmasına yol açacak proje ilk aşamada iki köyden oluşacak. Her köyde 5 bin 500 ev olacak ve aralarında da 230 bin metrekarelik dev bir ticaret alanı kurulacak.

Sao Paulo Master Planı – Sao Paulo (Brezilya)

2014 yılında açıklanan Sao Paulo master planı, 20 yılda şehrin çehresini değiştirmeyi amaçlıyor. Proje 1.2 milyon insanın yaşadığı onlarca gecekondu mahallesini ortadan kaldırmak istiyor. 717 bin yeni konutun yer alacağı proje kapsamında 240 bin ev uygun fiyatlı olarak satılacak. Proje ayrıca daha insan odaklı bir şehirciliği öne çıkarmak gayretinde. Bisiklet yollarına özel ihtimam gösteriliyor.

Shibuya Metro Alanı Projesi – Tokyo (Japonya) 8,2 milyar dolar

2020 Yaz Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapacak olan Tokyo şehrinin pek çok bölümünde yeni imar ve iskan projeleri yürütülüyor. 45 yeni gökdelenin yapılacağı şehirdeki 7 yeni kule Shibuya’da yapılacak. Konut amaçlı yapılan 32 katlı olan bir kule dışındaki 6 bina da ofis ve ticaret merkezi olacak. Yapay bir nehrin de olacağı projede 230 metre yüksekliğinde dev bir seyir teras alanı da planlanmış. 2018 yılında tüm yapıların tamamlanması bekleniyor.

Battersea Elektrik Santrali İmar Projesi – Londra (İngiltere) 16,5 milyar dolar

Pink Floyd’un 1977 tarihli Animals albümünün de kapağını süsleyen Battersea Santralı, 2014 yılında başlayan dev projeyle ekonomiye kazandırılacak. Konut, ofis ve otellerin yer alacağı 7 aşamada gerçekleşecek proje, 750 bin metrekare alana yayılıyor. Proje aynı zamanda Londra’nın son 30 yıldaki en büyük şehircilik projesi özelliğine sahip. 2021 yılında bitmesi beklenen Battersea Santrali projesiyle dünyaca ünlü teknoloji şirketi Apple, Londra’daki merkezini buraya taşıyacak.

Castellana Norte Projesi – Madrid (İspanya) 7,1 milyar dolar

Madrid belediyesinin Ağustos ayı başında onayladığı Castellana Norte planına göre şehrin kuzey bölgesi olağanüstü bir değişime uğrayacak. Şuanda terk edilmiş endüstriyel bina, depo ve birkaç konut dışında bir şeyin olmadığı Castellana Norte, 2035 yılında modern bir yüze kavuşacak. Proje kapsamında gökdelenler, parklar, yollar, köprüler ve 17 bin adet de konut inşa edilecek. Projenin maliyeti ise 7 milyar doları aşacak.

Kanal İstanbul Yeni Şehir Projesi – İstanbul (Türkiye) 15 milyar dolar

Kamuoyunda çılgın proje olarak da bilinen Kanal İstanbul projesi sayesinde İstanbul’da iki yeni şehir kurulması planlanıyor. Üzerinde 6 köprünün yer alacağı Kanal İstanbul projesi kapsamında daha önce 1 milyon 900 bin nüfuslu iki şehir kurulması düşünülüyordu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla nüfus düşürüldü. Karşılıklı olarak 250-250 bin veya 300-200 bin nüfuslu iki şehir kurulacak.

Kanal kapsamında oluşturulacak şehrin, spor ve kültür alanları, alışveriş ve fuar merkezleri de olacak.

Kanal İstanbul’un etrafında ekolojik turizm alanı da olacak.

Terkos Gölü’nün çevresinin de bu amaçla kullanılması planlanıyor. Bu bölgede, bungalov tipi evlerle doğa turizmi yapılacak.

Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı’na benzeyecek. Bu amaçla kanalda ikinci Haliç de yer alacak. Haliç, Sazlıdere Barajı’nın çıkıntı yaptığı yerde planlanıyor.

Kanal İstanbul’a yönelik son çalışmalarda yüksek katlı binalara da sınırlama getiriliyor. Konutlar, zemin artı beş kat olarak yapılacak. Konutlar ve binalar kanalın hemen yanından başlamayacak.  Kanalın kenarından yol geçtikten sonra 100’er metre boşluklar bırakılacak. Sonrasında alçak katlı yapılardan başlayıp kat sayısı beşe kadar çıkan binalar inşa edilecek. Kanalın her iki yakasında iki tane kent merkezi olacak. O merkezlerde 10 kata kadar binalara izin verilecek. Projenin bitirilmesi için hedeflenen tarih 2023 olarak belirlendi. 400 metre genişliğinde, 25 metre derinliğinde, 43 kilometre uzunluğunda olması planlanan Kanal İstanbul için 15 milyar dolar yatırım yapılacak.